11.9.2012

Kontaktitreenejä

Viime kisojen kontaktiryysäyksestä suivaantuneena olen ottanut kontakteille pysähtymisen syyskuun missioksi. Yksiinkään virallisiin kisoihin ei mennä ennenkuin sälli tajuaa sen!

Kotona olen ottanut pyöreän vadin treenialustaksi. Aluksi houkuttelin Turon namin avulla kapuamaan vadille ja siitä laskemaan etutassut maahan 2-on-2-off asentoon. Oikeasta asennosta valtavasti naksuttelua ja namia. Vähitellen päästiin ottamaan vauhtia vadille, niin että Turo nousi käskyllä "kiipeä" ja tuli heti oikeaan asentoon, johon vahvistin vielä "alas" käskyllä. Koira alkoi nopeasti tarjoamaan asentoa. Tämän tarkoituksena oli vahvistaa itsessään kontaktiasentoa ja saada Turo ymmärtämään, että oikeasta käyttäytymisestä irtoaa namia.

Keskiviikkona Ojangon treeneissä odotukset oli korkealla, mutta herra säntäili puomin ihan huolella! Kotitreeni ei ollut auttanut. Muutenkin Turo oli vähän omissa maailmoissaan, joku oli tiputellut ympäri kenttää nameja taskustaan, ja näitähän meidän tarkkanenäinen poika metsästi. Herkkujen etisiminen piiloista kun on kotonakin sitä lempipuuhaa. Jäin treenin jälkeen tekemään vielä omatoimisesti kontakteja. Aluksi autoin remmillä ja lopuksi tein ilman. Pysähtyi hyvin, vaikka alkoi hieman ennakoimaan ja jarrailemaan.

Viikonloppuna kävin uudelleen treenaamassa Ojangossa. Tarkoitus oli nimenomaisesti tehdä kontakteja pienen helpon radan yhteydessä. Alkuun hypytin Turoa kontkti sivulta, jotta se haki oikeaa asentoa. Ymmärsi tehtävän hyvin. Hyppittiin kontaktejen molemmin puolin, kunnes alettiin tekemään koko estettä ja otettiin rataa mukaan. Alussa namialusta oli vahvistamassa pysähtymistä, mutta nopeasti saatiin alusta pois. Hienoja kontakteja! Ryysäilin itse edelle, tein häiriöohjauksia, hypin ja pompin, mutta koira pysyi asennossa. Jes!

Tänään olikin sitten Oreniuksen treenit, jossa taas tuttuun tyyliin vaikea rata, jossa ohjaajan kuntoa koeteltiin. Kontaktit oli ihan superit, ilman namialustaa! Jos ei ollut muuta kehumista, niin hyvä mieli jäi, sillä tähän ongelmaan ollaan nyt nimenomaan tartuttu. Huomenna onkin sitten epikset, joissa se kontaktin ottaminen ja maltin riittävyys testataan kisatilanteessa. Tarkoitus olisi palkata koiraa ekalla radalla, jos ottaa hyvän kontaktin.. jos rynnii niin kainalokyydillä pois. Ensimmäisestä radasta riippuen, tokassa startissa joko kisanomainen suoritus tai palkkaaminen. Treenaamaan ollaan siis pääasiassa huomenna menossa, sijoituksista viis! :) Yritetään saada kuvaaja matkaan ottamaan videokuvaa.

2.9.2012

Eka tulos sitten kaksi ulos.

Aurinkoista sunnuntaita, ehkä tässä alkaa fiilikset sen verran tasaantumaan, että uskaltaa tänne jotakin kisaraporttia raapustaa. Oltiin sunnuntaiaamuna reippaana aloittamassa kolmen radan pituista kisarupeamaa toisista virallisista kisoista Konalan Purina Areenalla. Kuten otsikko kertoo niin yksi tulos saatiin napattua, ja niiden rinnalle sitten kaksi komeaa hyllyä, pöh. Eli ei ollut ihan yhtä taitavaa menoa kuin viime viikonloppuna.

Ensimmäisen agiradan tuomaroi Itävaltalainen Hans Fried. Rata oli mielestäni ihan perinteinen ykkösluokan rata. tällä kertaa päästiin myös kokeilemaan keinua ja puomia kisoissa! Ensimmäinen kompastuskivi oli puomille nousu, sillä tuomari seisoi esteen takana, ja pitihän sen Turon käydä kiertämässä siellä jaloissa, ettei vaan kimppuun hyökkää. Tästä kielto. Puomilla koira tuli kontaktipinnalle, mutta pysähtymisestä ei ollut tietoakaan, niinkuin ei nyt kisoissa ole näyttänyt olevankaan.. Paukutettiin hypyn kautta putkeen, josta tultiin vähän liian kovaa kepeille. En myöskään uskalla antaa Turolle vielä tarpeeksi tilaa keppien sisäänmenossa, joten saatoin blokata koiran, joten kepeiltä toinen kielto. Toisella yrittämällä meni kepit hyvin, ja loppurata oli myös hyvä. Keinukin oli sujuva! Tulos 10 virhettä, mutta varsin kivaa menoa.

Hyppyrata oli Kroatialaisen Zeljko Goran suunnittelema, melko kinkkinen mutta hauskan oloinen rata. Tuomari itsekkin sanoi, että nopea rata tiedossa. Ykkösluokkalaisille melko hankalia putkikulmia, mm. yksi lähes umpikulmassa! Valmistautumiseni rataan oli katastrofaalinen. En yhtään tajunnut, että meitä lähti vain 5, ja kun meitä edeltävä oli jo radalla niin lähdin pinkomaan Turoa autosta! Sitten ihan läkähtyneenä lähtöön ja radalle.. Ei mennyt siis ihan nappiin.Tältä radalta oli viimeistään tarkoitus ottaa se nolla, mutta hups. Alku oli jälleen lupaavaa menoa, mutta kepeille lähetin väärältä puolelta, blokkasinko taas? Koira kuitenkin pääsääntöisesti osaa hakea oikealta puolelta, joten voi olla että rynnin itse liikaa kepeille "auttamaan". Toisella yrittämällä kepit jälleen hyvin. Otteeni kuitenkin herpaantui, ja unohdin radasta yhden 4 esteen silmukan, joten laitettiin mutkan suoraksi ja juostiin loppurata maaliin. (Ihmettelinkin radalla pussiin ohjatessa, että rataantutustumisessa harjoittelin ohjaavani eri puolella, enkä tekeväni takaaleikkausta..). Jos ohjaaja olisi muistanut radan, niin oltaisiin voitu selvitä sillä yhdellä kiellolla, jolloin sijoittuminenkin olisi ollut mahdollinen. No eipä murehdita sitä, nolla turmeltui kuitenkin kepeillä.

Viimeinen agilityrata oli ehkä kauheinta katsottavaa. Se oli Esa Muotkan suunnittelema, ja monilta kuulin sen olevan vaikea, jopa ykkösille liian vaikea.. Alkuun oli melkoinen suora hyppyjä, hieman vinottain sijoiteltuna, joiden perään kepit. Olin aivan varma että nämä olisi kaikista vaikeimmat kepit tälle päivälle, mutta kas kummaa nämä me tehtiin ekalla puhtaasti! Tosi upeeta. Alku oli huikea, mutta sitten se meno muuttui, A:lta hypättiin puolesta välistä alas! Tämän seurauksena en ollut jatkossa mukana, ja yksi este hypättiin sekä eteen, että taakse, siistä hylly. Jatkettiin kuitenkin eteenpäin.. Puomilta myös roiskaisu, yritin palauttaa kontaktille, mutta rontti karkasi putkeen! Juostiin sitten rata loppuun, ihan ok meni, lukuunottamatta että ohjasin jo löysästi. Jälkiketään ajateltuna oli typerää juosta koiran kanssa maaliin, sillä palkkasin Turo ikäänkuin putkeen karkaamisesta ja kunnioituksenpuutteesta.

Tänään ainakin selvisi, ettei Turo osaa kisatilanteessa ja paineistuessaan kontakteja laisinkaan! Ei hyvällä ohjauksella, mutta ei myöskään pahalla (eli karjumalla, polkemalla jalkaa tai mörisemällä). Nyt siis alkaa melkoiset kontaktisulkeiset! Kotona on jo ensimmäinen vati nurinpäin odottamassa kontaktireeniä, ja tähän Turo nousee jo parin yrittämän jälkeen hienosti. Sitten täytyy vain alkaa soveltamaan ja miettimään erilaisia kotitreenejä, joissa 2-on-2-offia pystyy vahvistamaan. Tuo säntäily ja hyppiminen täytyy saada nyt kuriin!

Täytyy sanoa vielä kisapäivästä, että vaikka vähän jäi huono maku, eikä tulokset ole mitään kaunista katseltavaa, niin oli siellä niitä valonpilkahduksiakin. Turo tekee tosi varmaa suoritusta perusradalla, kontaktien ulkopuolella, etenee hurjalla vauhdilla ja kepitkin ovat ihan huiput siihen nähden, että alle kymmenen kertaa niitä on treenattu radalla :D Meidän poitsua käytiin myös kehumassa ja pällistelemässä. Rakennetta ja vauhtia ihasteltiin! Lisäksi eräs kokeneempi nainen, sanoi että meistä varmana kuullaan vielä, sillä minulla on oikein lupaava koira, josta varmasti tulee ihan huippu! Myös minun liikkeeni rytmittymistä ohjauksessa kehuttiin, ihan ulkopuoliset ihmiset! Oli tosi kannustavaa ja mukavaa. Tästä nyt vaan treeniä ja kisarutiinia lisää!