29.10.2011

Tottelevaisia ja tottelemattomia koiria

Viime viikolla tajusin, että koiran kouluttaminen vaatii oikeasti aikaa ja keskittymistä! Mietin muiden ihmisten hyvin tottelevaisia, hyvin opetettuja koiria, ja samalla pähkäilin Turon ajoittaista kurittomuutta. Tajusin, että toiset koiranomistajat käyttävät monia tunteja viikossa koiransa opettamiseen. Sen sijaan Turon kanssa käydään pari kertaa viikossa agilityssa, vähän lenkillä jotain pientä opettamista ja kotona satunnaisesti temppukoulua. Ei siis varsinaista tottelevaisuustreeniä. Eipä ihme jos herra kiskoisi jokaisen vastaantulevan koiran luokse ja säntäisi fresbeiden perässä, jos hihna vaan antaisi periksi.

En ole pilkunviilaaja, joten pikkutarkka tokoilijaparia meistä ei saa. Sen sijaan päätin alkaa panostaa paremmin perustottelevaisuuteen. Eli tavoitteena olisi 2-3 kertaa viikossa tehdä sellainen ulkoilusetti, jossa treenaillaan aktiivisemmin tottelevaisuusjuttuja. Luoksetulon vahvistus ehdottomasti, parempaa kontaktia, ja ohittamistilanteet olisi kiva saada sujuvimmiksi. Nykyään välillä ohittaminen ihan ok, mutta koiraan en saa kontaktia, koska Turo "vaanii" ja kyttää silmää räpäyttämättä vastaantulijaa. Tokoliikkeistä haluaisin opettaa Turolle sivulle/vierelle tulemisen. Siitä olisi hyötyä niin lenkillä kuin agilityssa. Aikatavotteita ei ole, mutta vähitellen jos parsonipoikaa saisi enemmän kuulolle! :) Kaikki vinkit otetaan vastaan. Muun muassa meidän pojun motivointi on välillä hankalaa, kun namut ja lelut ei tunnu millään riittävän huomionherättäjiksi silloin kun kaveri on tulossa vastaan!

Muutama treenikerta on jo alla, ilman häiriötekijöitä. Kahdestaan Turo tekee luoksetuloja ja katsekontakteja ihan kivasti. Huomasin että päättäväinen, mutta kehuva asenne toimii! Nyt täytyy vain yrittää ylläpitää ohjaajan innostus ja tietysti myös koiran!

Sitten tämän aamuiselta lenkiltä vielä sellainen maininta, että meitä vastaantulevalla puudelilla ei oltu tottelevaisuuskoulutusta viety ihan tarpeeksi pitkälle! Reippailtiin Turon kanssa lenkkipolulla, kun musta puudeli juoksenteli polulla vastaan hieman omistajansa edellä. Turo oli lyhyellä hihnalla, sillä tarkoituksenani ei ollut päästää Turoa haistelemaan. Ajattelin puudelin olevan kiltti ja tottelevainen, se tuli kuonokkain Turon luokse, mutta jatkoimme reippaasti matkaa, kunnes koira yhtäkkiä hyökkäsi takaapäin Turon päälle! Rähinähän siinä alkoi, Turo tietysti vastasi hyökkäykseen. Kumpikaan ei purrut, mutta ei siinä iloisesti häntääkään heiluteltu. Nappasin Turon valjaista syliin, mulkoilin omistajaa ja jatkoimme matkaa. Omistaja ja vähäksi aikaan "kurittamaan" koiraansa, jonka jälkeen jatkoi matkaa koira vapaana! Siis törkeää, ei pyytänyt anteeksi, eikä saanut koiraansa kuriin, ja vielä jatkaa lenkkiä koira irrallaan. Melko vastuutonta! Ärhäkämpi koira olisi voinut vastata melko kovasti takaisin, eikä lopputulos välttämättä olisi ollut yhtä siisitä kuin tässä tapauksessa. Onneksi ei käynyt pahemmin, mutta ei kovin mukava tilanne ollut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti