13.2.2013

Megapläjäys kuulumisia

Paljon on tässä välissä ehtinyt tapahtua, mutta kun ei vain ole ehtinyt päivittyä blogiin asti!
Aloitetaan meidän ärrieri-äijästä eli Turosta.

Turo

Turolla koirakorjaamon koulutus on edelleen käynnissä. Tällä hetkellä olemme siirtyneet kuristupannan käytön ja huomioimattomuuden lisäksi kutsumaan Turoa muutaman kerran päivässä luoksemme pienelle hellittelyhetkelle. Eli tarkoitus on kertoa Turolle ettei me olla sitä hylätty :D Lenkillä ollaan myös pyritty pääsemään pannasta nyppimisestä eroon tarjoamalla Turolle "Ei" käsyllä mahdollisuus korjata vetäminen, koirien kyttääminen jne. epätoivottu käytös. Mikäli Turo ei noudata ensimmäistä käskyä niin nyppästään hihnasta ja/tai heilautetaan kolinapurkkia. Viimeisin keino on heittää kolinapurkki koiran jalanjuureen. Uusimpien ohjeiden kautta hetkellinen remmiräyhääminen on kadonnut, vaikka edelleen vastaantulijoita olisi kiva kyttäillä. Tähän kyttäämiseen en ole suuremmin keinoja löytänyt, ja se kyttäämisen aste vaihtelee vastaantulijasta riippuen.

Kokonaisuudessaan on sanottava että olen positiivisesti yllättynyt Turon kotikäyttäytymisen kohenemiseen. 2,5 vuoden sängyssänukkumisen jälkeen koira on siirtynyt nukkumaan sänkymme viereen omalle pedille, eikä se edes enää pyri sänkyyn nukkumaan! Tämän lisäksi Turo lähtee häntä heiluen mieluusti lenkille kun aikaisemmin se saattoi luimia sängyn alla kun rappuun meneminen ahdisti. Kolmantena ja ehkä merkittävimpänä asiana on se että Turo päästää meidät ilman ongelmia lähtemään kotoa. Välillä se on tehnyt sitä että ahtaa itsensä ulko-oven ja seinän väliseen nurkkaan, irvistää ja murisee. Tämä käytös on poistunut täysin! Suurimmat ongelmat meillä oli kuitenkin ulkona, herkkyytenä haukkua kaikelle normaalista poikkeavalle. Tämän asian suhteen en ole havainnut merkittäviä muutoksia. Saan Turon käyttäytymisen hihnassa kolinapurkin avulla haltuun, mutta ei se piirre tai käyttäytymismalli Turosta ole vielä kadonnut. Tämän viikon lauantaina meillä on alustavasti viimeinen koulutuskerta, katsotaan minkälaisia kommentteja sieltä saadaan mukaan.

Siirrytään sitten viime viikonloppuisiin agilitykilpailuihin, jotka skabattiin Vuokkoset areenalla lauantaina. Olin ilmoittanut Turon sekä agilityradalle että hyppärille. Odotukset olivat kohtuullisen korkealla, sillä ollaan nyt pidetty kisataukoa ja pyritty hinkkaamaan kontakteja. Tosin viime viikkojen aikana treeni on ollut hyvin vähällä tämä Koirakorjaamon koulutuksen vuoksi.

Kuten videolta huomaa, kontaktit mennään hyvin ronskisti edelleen, ja vitonen napsahtaa A:lta! Harmitti ihan pirusti :/ Turo kävi aivan liian kierroksilla, vaikk toki sen tulisi malttaa kontakteille pysähtyä riippumatta mielentilasta. En halua sen kummemmin lähteä spekuloimaan syitä, koiran pitäisi osata homma tilanteessa kuin tilanteessa, joten nyt tarvitaan vaan erilaisia treenejä, joissa pääpaino olisi kovilla kieroksilla. Mahdollisesti putki-kontakti rallattelua.

Sen verran tiukka Esa Muotkan rata taisi olla, ettei sieltä irronnut kuin kaksi puhdasta suoritusta, joka tarkoitti sitä että nousimme kolmannelle palkintosijalle :) Lisäksi olen tosi iloinen Turon vauhdista! Saimmekin muutamalta katsojalta positiivista kommenttia Turon huikeasta kiidosta radalla. Onhan siinä potentiaalia, nyt mun pitää vaan ottaa ne ohjat käsiini!


Hyppäriltä ei sen sijaan kommentoitavaa. Hylly sieltä rapsahti ja ihan omaan piikkiin meni. Tein sen yleisimmän virheen eli lähdin radalla päättämättä lopullisia ohjausvalintoja. Oikeastaan homma lähti jo putken jälkeen menemään pieleen kun Turo ampaisi yllättäen oikealle? Sinne oli jätetty keppien numerokyltti, en tiedä bongasiko Turo sen? Se ainakin kohtui hyvin monen koiran kohtaloksi. No kepit ei jääneet ainoaksi virheeksi vaan siitä oikeastaan koko sekoilu lähti ja mulla ohjaus katosi ihan kontrollista :D Linkistä voi käydä kurkkaamassa kohellusradan jos haluaa :) Hyppis.

Typy

Typyli sen sijaan kasvaa ja kaunistuu <3 Suoritettiin tuossa yksi päivä vähän kotimittailuja ja säkäkorkeus taitaa kivuta jo 42 cm ja painoakin on kertynyt yli 11 kg. Eli kovaa vauhtia ollaan maksisarjaan menossa :) Kunhan nyt sitten vaan vielä kasvaa ettei jäädä killumaan siihen ihan säkärajalle. Myös maitohampaat vaihtuvat kovaa tahtia, ja kulmahampaistakin on enään yksi yläkulmuri jäljellä.

Vähitellen alkaa tuntemaan pennelin perusluonnetta yhä paremmin ja paremmin. Typy on mahdottoman vilkas ja touhukas pikku-keepis, jolla on kuitenkin ihan mieletön keskittymiskyky <3 Se tsemppi ja skarppaaminen pyydettäessä on jotain ihan käsittämätöntä, jota en terrierin kanssa ole aikaisemmin päässyt kokemaan. Tosin heti kun lopetetaan tekeminen ja päästän Typyä hillumaan vapaammin niin se turbo-kohellus-vaihde menee päälle :) Mikäli pidän koiran lähellä ja silittelen rauhoittavasti niin osaa kyllä olla rauhassa myös jos mitään ei tapahdu eikä herkkuja tungeta nokan eteen. Eli aika mahtava keepi!

Koirien ohituksessa ollaan lopetettu haukkuminen ja ollaan siirrytty intoiluun ja rynnimiseen :) Eli kaikkia pitäisi päästä moikkaamaan! Onhan tämä toki parempi vaihe kun se edellinen haukkujännittäminen! Etäämmällä olevista koirista Typy luopuu hyvin, mutta suorissa ohituksissa olen imuttanut Typyn koirien ohi jottei keskittyminen herpaannu. Mutta varsin mallikkaasti homma etenee :)

Tässä välissä ollaan käyty myös O-pentujen treffeillä. Oli hauska nähdä koko pentuekatras ja oikein reippaita penneleitä tuntuvat kaikki olevan :) Otettiin tapaamisessa myös pieni toko-treeni, jossa Typyn kanssa harjoiteltiin merkille juoksemista sekä kysyin mielipidettä meidän kaukojen alkeisiin. Typyllä on tosi hyvä istu-maahan vaihto, mutta ongelmat esiintyvätkin noustessa ylöspäin eli istumasta tai makuulta seisaalleen. Itse seisomaannousu on puhdas, mutta Typyllä on tapana ottaa seisomisen jälkeen pienet töpöaskeleet sivuille takajaloillaan. Tätä ollaan lähdetty jumppaamaan "hissittämällä" Typyä ylöspäin, välillä vain ihan pienellä nousulla ja välillä ihan seisomaan asti. Mielestäni tulosta on jo tullut vaikka edelleen saan olla vaihtojen kanssa tosi tarkkana ja tukea koiraa mahasta.

Ollaan Typyn kanssa myös aloitettu Helsingin Seudun kennelpiirin järjestämä pentukoulu. Siellä ei juurikaan minulle uusia asioita ole ilmennyt, mutta saadaan hyvää häiriötreeniä mikä on hyvin tärkeää! :) Hienosti Typy osaa siellä keskittyä, vaikka kyllä niitä vilkkaus-sekoiluhetkiäkin tuntiin mahtuu. 

Loppuun täytyy vielä mainita, että ihan mahtavasti on Typyn häiriössä leikkiminen lähteny parantumaan! Eli multa vaan aktiivista leikkityöskentelyä niin Typyllä on tosi hyvä drive. Tosin munkin pitää olla tosi tarkkana lelujen valinnassa, mutta mm. patukka on selkeesti aika pop agilitykenttien laidalla :)

Alla otettu seisomakuva otettiin O-pentujen treffeillä, ja kuvassa Typy on noin 4,5kk. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti