11.12.2014

Kontaktisulkeisia

Turo:

Tässä on pähkäilty jo jonkin aikaa kontaktien kanssa ja tuntuu että aina niiden kanssa vain rämpii suossa. Turon kanssa kaikilla kontaktiesteillä on parannettavaa ja vahvistettavaa, mutta tällä hetkellä kaikista akuutein on juoksuA-projektimme. Muutama viikko sitten kisojen jälkeen taisin valitella kuinka surkeassa jamassa meidän juoksuA on. Osumat ovat tosi täpäriä tai sitten niitä ei ole laisinkaan. Ja koska tuntui että koko este alkoi ahdistamaan ja tuntumaan jättisuurelta möröltä niin huutelin kontaktiguru Jennan apuun :)

Viikko sitten Jenna piti Turolle A-tsekkauksen. Ensimmäiset toistot olivat aivan järkyttäviä, olis voinu melkein suoraan heittää hanskat tiskiin! En viitsinyt toistoja tähän edes koostaa mutta aivan kamalaa.. No otettiin hieman erilaisia apuvälineitä testiin joilla koitettiin murtaa jäätä, boxia, pumpperia, mustekalaa ym. No apuvälineiden kanssa aivan priimaa! Jennakin sanoi että meidän suoritus on apuvälineillä aivan T-ÄY-D-E-L-L-I-N-E-N! Ongelmana on siis suoritus ilman apuvälineitä.. Päädyimme tulokseen, että nyt irtaannumme apuvälineistä kokonaan, tai jos niitä käytetään niin hyvin hyvin minimalistisesti, koska Turo reagoi apuvälineeseen niin voimakkaasti. Kokeilimme pientä huomauttamista silloin kun laukka jää liian lyhyeksi. Ehdin ehkä yhden kerran huomauttaa, jonka jälkeen koko lopputreenin juoksuA:t ilman apuvälineillä olivat aivan eri sfääreistä, joka kerta osuma! Tehtiin edes-takaisin juoksua A:lle ja loppuun muutamia tiukkoja käännöksiä. Eikä yhtään hutia! Oltiin Jennan kanssa molemmat ihan huuli pyöreenä, toi koira on vaan niin mystinen! :D

Treenin aikana keskusteltiin myös A:n käskysanasta. Aikaisemminhan olin hokenut Turon vapautuskäskyä "vapaa vapaa vapaa".  Tämä kuitenkin heikentää vapautuskäskyn merkitystä noin muutoin, esimerkiksi lähdöissä ja puomin alastulolla. Käsky olisi siis syytä vaihtaa. Ongelmana vain on se että Turolla alkaa ilmetä melko herkästi on-off heijastumaa mikäli en käytä vapaa-sanaa. Yritetään kuitenkin nyt päästä tästä dilemmasta irti. Uusi käskysanamme A:lle on nyt "mene" se tuntui helpolta ja hyvin kannustavalta.

Tänään käytiin ekan kerran hallilla tekemässä A:ta Jennan yksärin jälkeen. Koira oli tosi hyvällä draivilla ja sen tekeminen sekä lelupalkkautuminen on kohentunut aivan mielettömästi. Ensimmäine toisto A:lla oli mieletön! Rytmi oli loistava ja osuma erittäine selkeä. Yritin tarkkailla Turon osumia ja jättää koiran heti palkatta mikäli osuma ei ollut riittävä. Yhteensä treenin aikana jätin Turon kahteen kertaan palkkaamatta kun osumia ei tullut ja samalla huomautin kevyesti "hups". Joka kerta koira korjasi itse suorituksen niin että osuma kontaktipinnalle tuli.
Kahdessa suorituksessa kokeilin avustaa mustekalalla. Ensimmäinen suoritus apuvälineen kanssa tulee kyllä tarkasti kontaktipinnalle, mutta Turomaisesti koira hakee laukka-askeltaan ja töpöttää alastulon keskivaiheilla. Toinen suoritus apuvälineellä on erittäin onnistunut.
Videolta kuitenkin huomaa ettei Turolla ole vielä selkeää rutiinia A:n suoritukselle. Yhdellä virheen korjaavalla toistolla Turo mm. suorittaa A:n viidellä laukalla. Toistoja tarvitaan paljon mutta selkeästi tänään treenissä oltiin otettu askel jälleen eteenpäin ja on kiva huomata että koira reagoi virheen tehtyää ja pyrkii heti itse korjaamaan suoritustaan. Osumia tuli hyvällä prosentilla vaikka suoritukset eivät olleetkaan vielä niin tasalaatuisia kuin niiden toivoisi olevan.

Kuvasin osan treenistä hölmöistä kuvakulmista kun ajattelin saavani molemminpuoleiset A:n suoritukset näkyviin, lopputulema oli se ettei videolta näe kontaktipinnan osuman selkeäyttä laisinkaan. Olin kyllä itse tosi tarkkana osumien kanssa, eikä huteja tullut kuin kahdella toistolla, vaikka syvempiä osumia osalla toistoista edelleen kaipailen. Treenit jatkukoon :) Nyt on ainakin hieman luottavaisempi mieli jatkaa ja rakentaa projektia eteenpäin!
Typy:

Kontaktiteemaa jatkaen, Typyn kanssa päänvaivaa aiheuttaa puomin alastulo. Se on aivan liian hidas ja epävarma. Typyn kanssa ajatuksena oli rakentaa puomin huolellisesti, sillä minulla on jo yksi koira jonka kanssa puomin kanssa kamppaillaan jatkuvasti. Olen kyllä pyrkinyt olemaan huolellinen ja tarkka ja meidän treenissä on aina ollut  loogisuus ja kriteerit mukana. Positiivists on se, että oikea kontaktipaikka on koiralla hyvin tiedossa ja vapautus on vahva. Epävarmuus silti heijastelee voimakkaasti enkä ole osannut rakentaa Typylle vielä sellaista itsevarmuutta ja röyhkeyttä, jota puomilla toivoisin näkeväni.

Omassa mielikuvassani näen  ideaalisen puomisuorituksen sellaisena, että siinä koira etenee koko puomin täysillä, ehkä jopa hieman jatkuvasti kiihdyttäen ja pysähtyy napakasti on-off asentoon. Tällaisia suorituksia näkee joillakin koirakoilla kisoissa ja tällaisen suorituksen olen myös nähnyt Typyltä!  Jos ja kun saan Typyn itseluottamuksen ylös niin olen satunnaisesti nähnyt välähdyksiä sen kaltaisista puomisuorituksista joita haluan. Ongelmana on kuitenkin, että pienikin virhe tai vahinko lyö meitä monta metriä taaksepäin. On mahdollista että itseluottamus ja varmuus tulee vähitellen ajan kanssa, mutta on myös varmasti asioita joilla voin itse pönkittää Typyn itseluottamusta ja auttaa koiraa suorituksessa. Vinkkejä otetaan vastaan!

Tänään treenailtiin madalletusti alasmenoa. Jos heitän lelun edelle niin se ainakin aiheuttaa jarruttamista. Olen myös pohtinut käskyä, annanko yhden käskyn vai tsemppaanko käskyllä loppuun asti. Välillä tsemppaava tyyli tuntuu toimivan ja toisinaan se tuntuu paineistavan? Helppoa, eikö? :D
No tänään homma näytti tältä, seassa on hieman epävarmempia toistoja sekä myös hieman reippaampia toistoja, ei kuitenkaan yhtään selleista röyhkeää isolla asenteella tehtyä. Me tarvitaan ehkä puomille jotain sikailu ja asennetreeniä? Katsotaan mitä jatkossa keksitään :)


3 kommenttia:

 1. Moikka,

  Satuin näkemään tuon sinun "tulevat tapahtumat" -osion ja olet merkannut teille 13.1. tehisepikset. Olen koittanut etsiä alkuvuoteen meille epiksiä tuloksetta. Missä nämä epikset ovat / minkä seuran järjestämät? :)

  Terkuin

  Saara (ja Matu)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Saara,

   Noi tehisepikset on HSKH:n tehoryhmän järkkäämät eli Vuokkoset Areenalle pidetään. Tässä linkku FB-tapahtuman sivulle https://www.facebook.com/events/426176487531868/?fref=ts

   Poista
  2. Mahtavaa!

   Kiitoksia tiedosta :) Tämä tieto ei ollut vielä päässyt HSKH:n kotisivuille saakka. Mutta nyt tiedetään osua paikalle.

   Poista