17.12.2014

Leiri numero kolme!

Viime viikonloppuna pääsimme Typyn kanssa jälleen huippu oppiin kun Fitdogin kolmas leiri starttasi perjantaina. Viikonloppu oli jälleen niin henkisesti kuin fyysisesti raskas mutta niin huikean antoisa! Tuntuu vain että palaset loksahtelee leiri toisensa jälkeen enemmän kohdilleen ja olen sisäistänyt jo näiden muutaman leirin aikana aivan valtavasti tietoa agilitysta kokonaisuutena. Aikaisemmin olen lähinnä suorittanut agilitya ja tehnyt siltä mikä on hyvältä tuntunut, en ehkä ole pohtinut ja analysoinut tekemisiäni sen pidemmälle. Viimeisimmän leirin teemana oli "Oma ohjausidentiteetti" ja sillä pyrittiin nimenomaan hakemaan sitä oman ohjaamisen käsialaa ja niitä tapoja kehittää omaa agilityään, jotka tuntuvat itselle luontevilta ja sopivilta tavoilta. Sisäistin taas hurjasti oppia ohjauksien loogisuudesta ja edelleen työstettiin hyvin paljon rytmitystä, se on vain niin avainasemassa koko agilityssa. Erityisesti Typyn kaltaisen sähikäisen kanssa rytmin on oltava kunnossa ja mun on osattava ennakoida monin kertaisesi nopeammin kuin ehkä jonkun toisen koiran kanssa tarvitsisi :)

Perjantaina leiri alkoi luento-osuudella jossa alkuun kävimme Laura Heinosen johdolla läpi Fitdog-tuotteita - niiden sisältöjä ja vaikutuksia koiran suorituskyvylle. Itse olen ottanut nyt koirille testiin Fitdogin uuden perunapohjaisen palautusjuomajauheen. En välttämättä ihan perustreenien jälkeen ole jauhetta käyttänyt, mutta heti raskaampien treenien, treeniputkien tai aikaisten aamujen treenien jälkeen olen sitä nyt muutamia kertoja kokeillut. Harkinnassa on pitäisikö simerkiksi kisapäiviä ja erittäin kovia treenipäiviä varten ostaa myös nesteyttävä ja energiaa tuova Rehydrate & energy jauhe.
Lauran luennon jälkeen pääsimme Christina Forssellin johdolla jatkamaan jälleen psyykkisen valmennuksen parissa. Teemana olivat tavoitteet - minkälaisia unelmia ja haaveita itsellä on ja vastaavasti minkälaisia lyhyemmän tähtäimen tavotteita itsellä on. Miten pitkän ja lyhyen tähtäimen tavoitteet vaikuttavat esimerkiki treenaamiseen ym. Paljon keskustelua ja mielenkiintoisia kannanottoja :)

Lauantaina päästiin sitten Typsyn kanssa tositoimiin. Meillä treenit alkoivat onneksi lähempänä puolta päivää joten ei tarvinnut lumipyryssä suunnistaa Agility Akatemialle, melkoisen hurja keli oli lauantaina aamusta. Meillä ekana treeninä oli Jennan kellotustreeni. Suoritettiin rataa noin neljän esteen pätkissä muutamalla eri ohjausvariaatiolla. Testattiin kuinka kauan koiralla kestää suorittaa sama estejärjestys eri ohjausvalinnoilla ja sekä lyhyemmän että pidemmän reitin kautta. Typyn kanssa päästiin esteelle nro 22 ja välissä oli viisi eri kellotuspistettä. Valitsin itse ensin meille sopivimman ohjausvaihtoehdon joka lähes poikkeuksetta osoittautui hitaammaksi vaihtoedoksi. Typyn kanssa huomaan etten osaa vielä valita nopeinta ja optimaalisinta reittiä vaan valintaan vaikuttaa pitkälti se mistä koen meidän suoriutuvan :D Näiden viiden kellotuspisteen ja 22 esteen suoritusvälellä olisin antanut jopa 4 sekuntia etumatkaa verrattuna siihen että suorittaisimme esteet lyhimpien reittien kautta. Ihan käsittämättömän iso ero! Typy toimi Jennan treenissä mielestäni oikein kivasti ja oli oikein valaisevaa ja opettavaista miettiä erilaisia linjoja ja reittejä. Tuli myös havaittua että kyllä sitä kykenee vaikka minkälaisiin ohjauksiin jo Typyn kanssa kuin vain rohkenee yrittää :)

Jennan radalta hypättiin Juhan kiemuroiden pariin ja melko haastavan oloinen rataprofiilihan sieltä löytyi. Hetken aikaa sitä jopa naureskeli itsekseen että aivan käsittämätöntä kuinka sitä edes voi tutustua Typyä varten tällaiseen rataan kun eihän siitä ole kuin ihan pieni hetki vain kun me tehtiin ihan pienen pieniä estepätkiä ja niissäkin oli aina hirmuisesti haastetta. Missä välissä mun pieni keepis on alkanut toimimaan "isojen koirien" radoilla :D Juhan radalla huomasin jopa että Typyn kanssa on nykyään ajoittain jopa aivan mielettömän makeeta aksata!
Meille on ollut kovin vaikeita päällejuoksut. Tuntuu että olen aina koiran laskeutumispaikalla ja homma menee ihan plörinäksi. Juhan radalla pääsin tästä ennakkoluulosta ja jännityksestä. Ihan ekalla kerralla kun väistin nopeasti päällejuoksun alta pois niin Typy kiersi esteen ympäri mutta palkkailtiin pari kertaa ja homma alkoi pelittää aivan huikeasti, eikä mitään rimavaaran pelkoa :) Havaitsin myös radalla kuinka makeasti Typy irtoaa! Mun pitää vain oppia hyödyntämään ja kontrolloimaan sitä paremmin. Mä saan omaan liikkumiseen hirmusesti lisää aikaa kun pystyn lähettämään Typyä suoritukselle ja jatkamaan itse matkaa. Ja vitsit mitkä kepit Juhan radalla! Ne piti leijeröidä puomin takaa, ja on toi neito vaan niin mieletön! Ohjaaja kyllä seisoo tyylikkäästi koiran tiellä useammassakin kohdassa rataa, mutta onneks on videolla, osaa ens kerralla ehkä olla seisomatta edessä ;)


Toki lauantain ohjelmaan kuului myös sekä Jerryn fysiikkatreenit, reaktiojuoksutreenien muodossa, niistä ei onneksi ole videomateriaalia ;) Oli hauskaa puuhaa! Illala oli vielä Fitdog porukan pikkujoulut, joten pitkä päivä oli takana. Kotona uni maittoi makoisasti niin ohjaajalla kuin koiralla.

Sunnuntai starttasi vuorostaan Jerryn fysiikkatreeneillä, joten Typy sai levätä vielä autossa reilun tunnin verran. Treeniohjelmassa oli kuntopiiriä. Melko unihiekkainen olo oli vielä aamupäivästä ja jalkaa painoi mutta onneksi fysiikkatreenin ansiosta sitä sai kropan kunnolla hereille, jotta oli valmis aloittamaan treenipäivän Typyn kanssa. Päivän ensimmäinen agilitytreeni oli Teemun rytmityksiä. Tarkoituksena oli ohjata koiria takaa, etsiä oikeaa rytmitystä ja oppia tulkitsemaan milloin oma koira lukitsee esteitä ja kuinka omalla rytmillä käännellään koiraa. Typyn kanssa oli ihan tosi vaikea treeni! Koko ajan parannettiin tekemistä mutta viimeisin käännös ei täydessä vauhissa lähtenyt millään löytymään. Olisi alunperin pitänyt lähteä takaperinketjuttamaan tekemistä mutta tajuttiin se Teemun kanssa vasta vähän liian myöhään. Koira kyllä varmasti olisi kääntynyt hienosti mutta ohjaajalla oli selkeästi hieman hukassa se mitä mitää tehdä ja millä ajoituksilla. Alkuun pyrin kääntämään hyppysuoran päässä olevaa hypyä poispäinkäännöksellä ja vastaisella kädellä. Tultiin kuitenkin siihen lopputulokseen että koiran kannalta olisi ehkä loogisempaa mikäli en käyttäisi poispäinkäännöissä vastaista kättä vaan ohjaisin loppuun saakka koiran puoleisella kädellä, jolloin koiralle piirtyisi katkeamaton ohjauslinja samalla kädellä. Tätä oli vaikea saada vielä Teemun treenin aikana iskostumaan päähän, mutta jätän tämän muhimaan päähäni ja yritän pohtia ohjauksen logiikkaa ja sitä omaa identiteettiä ;) Tarkemmin ajateltuna tuntuisi loogiselta käyttää koiran puoleista kättä, lähdetään kokeilemaan miltä se käytönnössä tuntuu :) Opettavainen treeni vaikka meni ehkä vähän turhan pitkäksi hinkkaamiseksi. Tehtiin 25 minuuttia putkeen ja mulla oli kyllä niin vetelä koira treenin päätteeksi etten ole ennen nähyt! Onneksi oli Fitdogin Rehydrate & Energy jauhetta testissä, juotin sitä Typylle ison satsin ja käytiin kunnon palauttelevalla lenkillä. Siitä koira tunniksi huilaamaan ja keräämään voimia autoon ennen viikonlopun viimeistä treenikoitosta.

Typy ja uusia hieno BOT-fleecetakki :) Hieman jo tassua painaa, mutta yksi treeni jäljellä. Jaksaa jaksaa!

Typy ehti onneksi palautua hyvin ennen viimeistä Niinun treeniä. Niinun treenissä oli olennaista linjat sekä pujottelu radalla. Ansaputkia oli ja voin kertoa että kyllä niihin sujahdettiin! Mutta kun videota katseli ja myös jo kun treenatessa omaa liikkumista mietti niin kyllähän sitä turi ihan itse ja oikein kunnolla ohjaili koiraa putkiin. Heti kun itse osasi suunnata liikkeen oikein niin kyllä se koira nätisti ohitti ansaputket :D Typy on kyllä mielettömästi kehittynyt näissä ohjauksiin tulemisissa. Vielä kesällä singottiin putkiin täysin holtittomasti vaikka ne olisi olleet toisella puolella kenttää. Ja nyt ohitettiin putket puolen metrin päästä aivan vaivattomasti kunhan ohjaaja vaan tajusi linjata oikein ;) Myös kepeille menot oli hienoja ja jopa päällejuoksu keppien päässä toimi! Ollaan kyllä kovasti yritetty treenata keppejä ja mun vetävän liikkeen kestoa, harjoitus on alkanut selkeästi tuottaa tulosta ja maltti kasvaa kokoajan. Kiva treeni oli Niinullakin vaikka kyllä alkoi molemmilla hieman jalka painaa vikassa treenisä - niin ohjaajalla kuin koiralla. Täytyy kyllä sanoa että erittäin hyvin pysyi viikonloppuna rimat Typyllä ja vaikka etenkin sunnuntaina koira vietiin fyysisesti tosi koville niin ei silti tullut huolimattomuusvirheitä rimojen kanssa. Selkeästi aletaan oppimaan :) Vielä kun saisi joskus paikallaolot kunnolla hyppysiin. Aika paljon käytän leirillä avustajaa koska väsyneenä ja kiihtyneenä ei siitä paikallaolosta vaan tule mitään. Alkutreenissä homma toimii ihan hyvin, mutta ei niitä kovin montaa Typyn maltti kestä :P No treeniä treeniä :)Tälle viikolle enään yhdet agilitytreenit ja sitten koirat pääsee ansaitulle joulutauolle. Tänään kisailtiin leikkimielisesti keskiviikon treeniryhmäläisten kanssa. Sekä Typy että Turo pääsi kevyesti juoksemaan muutaman radan. Ohjasin Typyä ekaa kertaa myös ilman käsiä ja päästiin 15 esteen setti puhtaasti läpi! :) Huomenna aamusta hallille tekemään vähän omatoimiaksaa ja siitä sitten startataan 2 viikon aksabreikki. Perjantaina lähtö Leville, aikas ihanaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti