20.10.2014

Fitdog leiri nro 1 - mieletöntä!

Aivan mielettömän huikea leiriviikonloppu takana ja fiilis on ihan sanoin kuvaamaton! Oon niin tyytyväinen että saan olla osa tätä superia valmennuspakettia ja ekan leirin jälkeen voin kyllä sanoa että kaikki odotukset on täytetty, fiilis ja treenimotivaatio on katossa :) Ohjaaja tosin on melko puhki leiristä ja kropasta ei varmasti löydy yhtäkään lihasta jota ei kolottaisi mutta se on tervettä kipua se! ;) Koiran vaihto oli myös onnistunut ja koen saaneeni Typyn kanssa enemmän irti kuin mitä olisi Turon kanssa saanut. Kotiläksyt treenataan kuitenkin molempien kanssa :) Hirveesti apuja ja uusia ajatuksia!

Leiripäivä 1

Lauantaina meillä oli melkosen haipakka testipäivä. Koiran kanssa neljä eri suorituspistettä ja lisäksi ohjaajien lihaskuntotestaus. Ensimmäinen testipiste oli Jennan kontaktipiste, käytiin läpi ihan perus puomisuoritus vedättämällä sekä taakse jättäytymällä. Ekalla toistolla lähetin Typy "väärään" putken päähän jolloin linja puomille oli huono ja näkyy heti alastulon jännityksellä. Muut toistot oli reippata ja hyviä on-off suorituksia ja myös reilusti taakse jättäytymällä Typy haki kontaktin nätisti :) Toki vauhtia ja varmuutta puomin alastulo vaatii mutta hyvältä jo näyttää! Ylösmenoihin voisi hieman kiinnittää huomiota ne on aika hilkulla.. Sitten A:n tsekkaus, alkuun sain kinumalla ottaa kehikon mukaan kun eihän me olla ilman tehty! No arviointi oli vähän hankalaa apuvälineellä joten rohkenin kokeilla ilman ja sekä normisuorituksena 4 tassun osuma että myös taakse jättäytymällä loistava suoritus! Tästä olin niin fiiliksissä! :D Vikana keinu. Koira jää hieman taakse keinulla, mutta olisi kiva nähdä kisasuorituksena vauhdin kanssa ettei sitten lennä yli... :D Mutta ehkä hieman pidemmälle voisi treeneissä koittaa koiraa opettaa, nyt on melko luomulinjalle menty.

Tokana testipisteenä käytiin Juhalla näyttämässä rytmitystaitoja. Melkonen hyppyrata siellä oli tiedossa, kaksi 15 esteen mittaista pätkää. Ajoittain melko kaoottista mutta myös hyviä pätkiä, erityisen ylpeä olen että välistävedot sujui ja muutaman kokeilun jälkeen päällejuoksutkin vaikkei ne kovin sulavia vielä olleet :D Yllättävän ok menoa kuitenkin, meidän puutteet näkyi selkeästi mutta niissä kohdissa missä rahkeet riitti niin onnistuttiinkin :) Testauksen tuoma "pieni" hosuminen ja kiirekkin kyllä näkyi.. rimoja lentelee jos olen itse huolimaton.. herkässä vaiheessa ollaan.

Kolmantena pisteenä oli Teemun kinkkinen tekniikkaa ja rytmittämistä testaava harjoitus. Testattiin myös ohjaajan muistia sillä tahkoin varmaan tunnin erilaisten muistisääntöjen avulla ohjauskuvioita mutta koiran kanssa ei ollutkaan ihan helppoa xD Tämä testipiste oli melko kaoottinen, videoltakin sensuroitu melko rankasti xD

Päivän viimeisenä oli kepit. Lyhyellä vauhdilla hakee tosi nätisti ja tekee itsenäisesti! Kovassa vauhdissa meno sen sijaan oli melkosta säätöä :D Pitäisi saada rytmitettyä kepeille sillä Typy ei vielä osaa vaikeista kulmista lukea keppejä vaan posottaa helposti ja ensisijaisesti muille esteille, tämä tosin pitkälti ohjaajan mogaa :D Päällejuoksut keppien jälkeen ei toiminut, tosin sen tiesin koska Typy ei ylipäätään kestä vielä minun liikettä omansa ohi :D

Kokonaisuudessaan oli oikein meidän näköistä tekemistä kaikilla testipisteillä ja annettiin hyvin totuudenmukaista näyttöä tämän hetken osaamisesta :)
Leiripäivä 2

Testipäivän perusteella meidät jaettiin kahden kouluttajan klinikoihin. Meille ylläripylläri valikoitui teemoiksi rytmittäminen jota treenattiin Juhan ja Teemun opeissa. Ja näitä harjoitteita itseasiassa kaikista eniten meille kaipasinkin!

Aamusta olin itse klo 8 suorittamassa ohjaajien fysiikkaosuuden juoksutestiä, joten Typy sai nukkua ja palautella pitkälle iltapäivään ennen kuin meidän yhteiset treenit alkoivat.
Ensimmäisenä oli Juhan treeni, ja ei mikään helppo rata todellakaan! Erityisesti valssit ja niiden rytmittäminen on meille haastavaa. Ja kuten videolla näkyy niin kolmen liikkuvan valssin ennakoiminen pikakiiturille on melkosta rämpimistä.. Melkosta siksakkia se Typy radalla veti :D Meidän kotiläksynä siis ainakin valssitreenit! :D Tuossa videolla näkee vielä itsekkin miten pirun myöhässä sitä on! Onneksi mielikuvaharjoittelu ja oivaltaminen ovat myös isossa roolissa, joten ehkä me jo seuraavissa omatoimitreeneissä saadaan tuota siksakkia hieman kapeammaksi ;) Myös saksalaisia olisi tarvinnut radalla, mutta niiden kanssa ollaan vielä ihan alkutekijöissä. Päällejuoksut ovat kyllä alkaneet toimimaan, joten sen perusteella saksalaiseen ei olisi enään pitkä matka.. no reeniä reeniä. Harjoituksen vaikeusasteeseen nähden selvittiin kyllä ihan jees :)

Päivän toinen rytmitysharjoitus tehtiin Teemun kanssa. Juostiin samalla pohjalla neljää eri harjoitusta. Pyrittiin ohjaamaan ihan perusohjauksilla ja voimakkailla rytmeillä. "Jarruta, käännä ja kiihdytä!" Nämä kun muistaisi :D Nopean koiran kanssa menee helposti läpijuoksuksi vaikka kokoajan pitäisi olla itse aktiivinen ja työstää sitä rytmiä! Teemun harjoituksessa koiran reaktion näki välittömästi! Todella opettavaista ja kyllä ne Typynkin kurvit saatiin melko hyvin kuriin kun pistettiin ohjaaja kunnolla hommiin. Mielettömän opettavainen treeni!
Mun pikakiituri sai niin valtavasti kehuja viikonlopun aikana, että mä oon hymy korvissa varmasti vielä pitkään :) Nyt vaan kovasti perustreeniä niin sieltä se pikkuhiljaa rakentuu. Motivaatio on korkealla ja hyviä treenejä kotiläksynä. Ennen seuraavaa leiriä on vielä paljon rakennettavaa :) Into piukeena jo odotan seuraavaa leiriä! Ihan mielettömän huiput koutsit ja ihan huikea leiriporukka tästä on hyvä jatkaa!

10 kommenttia:

 1. Onko Typyllä ollu koskaan ylivire ongelmaa? Miulla on itellä kelpie ja meillä on "pieni" ylivire probleemi ...se hyppii päin siivekkeitä niin että parhaillaan tippuu rima ja kaatuu siivekkeet... Se on nyt 9kk. Se on tosi ahne mutta ei edes yleensä harkoissa ota ees namia tai leluja kun vaan höseltää..sit se on ehkä vähän turhanki estehakuinen,ja jos se vilahtaa väärään putken päähän ja käsken takaisin,rupeaa se hermostuneena näykkimään ja rähisemään. Vaikka sanonkin ihan normaalisti. Lisäksi se on niin kierroksilla ettei suostu istumaan taikka pysymään lähdöissä. Pinna menee heti jos ei joku onnistu. Miten ihmeessä voin palkata sen vaikka eteenmenoon jos ei lelu eikä nami treeneissä kelpaa? Olisko vinkkejä ? Kiitos jo etukäteen! Ajattelin kysäistä sulta kun sun ja Typyn meno on nii huikeeta.. Olen siis aiemmin ohjannu hidasta mini koiraa joten nyt on vähän mullekki opeteltavaa..;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka anonyymi ja kiitos kommentista! Pahoittelut viivästyneestä vastaamisesta.
   Vireen hallinta on varmasti yksi isoimpia asioita joihin kelpieharrastajan kannattaa kiinnittöö huomiota. Rotu kun on kovin hektinen ja innokas. Tekemisen meininkiä olisi kovasti enemmän kuin mihin keskittymiskyky ja maltti riittää. Typyn kanssa on rakennettu todella paljon malttia ja olen joutuntu keskittymään vireenhallintaan hyvin paljon. Se on läsnä jokaisesa treenissä.
   Ennen viime kesää jättäydyin tavallisista ryhmätreeneistä kokonaan pois nimenomaan siksi että pysty omatoimisesti etenemään Typyn kanssa omalla temmolla ja keskittymään vireeseen. Kesän alussa tuntui ettemme harjoitelleet mitään muuta kuin paikallaoloja, lyhyitä treenipätkiä, taas paikallaoloja ym ym. Edelleen teen töitä mm. paikallaolon kanssa ja kriteerien on oltava johdonmukaiset. Meillä ei pääse radalle ellei odoteta makuullaan peppu maassa ja etukyynärät maassa. Tämä vaatii myös itseltä sisukkuutta vaatia samaa asiaa jokaisessa tilanteessa. Ei ole erikseen omatoimitreenitilanteita, ohjattuja treenitilanteita tai kisatilanteita vaan kriteeri on aina sama!
   Meillä oli myös alkuvaiheessa tuota näykkimisongelmaa eli kun kierrokset nousi ja vaikka palautin lähtöön niin nipsaisi mua ja usein oli kädessä vähintään yksi mustelma treeneistä muistona. Tästä aloin huomauttamaan koiralle ja saman tien koira hihnaan ja hetki hihnassa huomioimatta koiraa. Eli tässäkin opetetaan koiraa malttamaan, ei ole oikein näykkiä vaikka kävisi kuinka höyryillä tahansa.
   Teimme myös lähes puoli vuotta ohjatusti hyppytekniikka harjoitteita Ulla Kaukosen opissa, se auttoi koiraa keskittymään. Treenitempo on rauhallisempi, koira joutuu käyttämään aivojaan harjoituksissa - ei voi vain juosta läpi.
   Vilkkaan ja kiihtyvän koiran kanssa olen myös tullut siihen lopputulemaan että ohjaan Typyä pääsääntöisesti hiljaa. Käskytän ainoastaan kontaktit ja kepit, ja saatan käyttää tiukoissa kaarroksissa jarrutussuhinaa. Muttä pääasiassa aivan hiljaa! Oma olemus ja asenne heijastuu voimakkaasti koiraa. Meillä rimojen pudottelu ja sählääminen on vähentynyt radikaalisti sen jälkeen kun olen alkanut ohjaamaan hiljaa. Pyrin myös pitämään itseni rauhallisena kaikissa tilanteissa. Jos treenissä tulee virheitä tai koiran kierrokset lyö yli niin tilanne rauhoitetaan täysin. Ensin hengitetään itse rauhassa sisään ja ulos, koira otetaan hetkeksi hihnaan tai käskyn alle rauhoittumaan jos sellainen on. Eli rauhallisuus ja oma maltti on kaiken a&o virekoiran kanssa. Itse olen joutuntu kovasti tekemään töitä sen kanssa ettei polta omia hermojaa, koska oma kiukku ja ärsyyntyminen ruokkii koiran ylivirettä, ja se on yksi pirullinen oravanpyörä. Eli omat hermot on saatava kuriin. Virekoiran kanssa aina peli piip kun menee hosumiseksi, hetki rahoittumista ja sitten yritetään uudelleen :)

   Tämä maltin rakentaminen on pitkä prosessi ja kelpien kanssa sitä pitää luultavasti tehdä koko koiran agilityuran ajan, ja toki maltti liittyy paljon muuhunkin kuin agilityyn mutta siinä se on vielä korostunutta :) Treeneissä kannattaa myös olla jotain ihan extranamia esim. meillä toimii maksamakkara! Ahne Typyin on mutta kun käy kierroksilla niin keskivertonamit ei riitä. Mutta kun on maksamakkaraa niin ottaa mielellään lähdössäkin palkaksi sen :) Syöminen myös rauhoittaa koiraa eli extraherkku olisi hyvä löytää.

   Toivottavasti auttoi jotain :) Kysy jos tulee vielä jotain mieleen tai haluat tarkennusta :)

   Poista
 2. Miksi ylipäätään tuon ikäisellä koiralla on rimat esteissä? Kelpien kanssa ei kannata hirveästi satsata eteen menoihin ja vastaaviin, vaan keskittyä koiran hallintaan ja peruskuvioiden opetteluun. Jos apuja tarviit, ota yhteys: http://sportagility.fi/ Tuolla on useampi kelpi käynyt ja käy edelleen, suosittelen lämpimästi.

  VastaaPoista
 3. No miksei sais olla rimoja? Ei ne nyt missää neljänkympis oo haloo!

  VastaaPoista
 4. Onko sulla anonyymi siis kelpie että oot käyny nää läpi ja tiiät sitä kautta?

  VastaaPoista
 5. Kiitos kysymästä, kelpiestä ja agilitystä löytyy kokemusta.

  Eikö koirasi kasvattaja auta?

  Jos osaaminen on sillä tasolla, ettei tiedä miksei kannata hypyttää pentua, kannattaa ehdottomasti hakeutua ammattitaitoisen kouluttajan treeneihin.

  VastaaPoista
 6. Rimat ovat niin matalalla ettei koiran edes käytännössä tarvitse hypätä!

  VastaaPoista
 7. Mitä haittaa niistä rimoista sillo muka on?

  VastaaPoista
 8. Ja ei,kasvattaja ei auta. Kaikkialta tulee todella ristiriitaisia neuvoja,joku ihmettelee et eikö sen pitäs jo osata kepit ja A ,toinen kuuntelee kauhuissaan,että ollaan aloitettu agility jo ajat sitten,ja koiralla on rimat hypyissä? Mutta joku fiksumpi kertoo mulle nyt miksei sais olla rimoja 9kk ikäsellä? Ollaan nimittäin ihan alusta lähtein suurin piirtein pidetty rimat...olenko pilannut koirani rimoilla?

  VastaaPoista
 9. Eli aloitamme siis ihan perus paikalla olo harjoituksilla? Ahne on tämä kelpie joten eiköhän se lempiherkkukin löydy :D Oon itsekin miettinyt tuota hiljaa ohjaamista,kun kelpo kuitenki lukee ohjausta superhyvin! Oon vaan nii tottunu edellisen koiran jäljiltä ohjaamaan niin että koiraa pitää kokoajana kannustaa ja saattaa esteeltä esteelle ja että on aikaa ajatella mihin seuraavaksi,mutta nyt sitä aikaa ei ole! Koiralla on rimat matalalla,ja se tekee tilanteesta haastavan. Yritäppä siinä jotain treenata esim takaakiertoja tai keretä johonkin kun koiran ei tarvitse edes hypätä :D olen auttamatta myöhässä. Koira on nyt 11kk,mitä Typyn kanssa treenasitte tässä iässä? Tuntuu myös että koiran kanssa ei voi tehdä mitään tiukkoja mutkia kun se hyppää niin kauas! Ollaan menossa kuitenkin ensi vuoden puolella kouluttautumaan osaavien pariin;D ja saatiin omaan seuraan ryhmä paikka,mitä mielestäsi voimme siellä tehdä? Perus ohjausjutyuja varmaan ainakin? :)tämä on siis jatkoa tuohon ensimmäiseen kommenttiin johon olitkin jo vastannut :)

  VastaaPoista